VIRTUALNA RAZSTAVA NOVA REVOLUCIJA

KONCEPT

18 slik mariborskih vstaj akademskega slikarja Gregorja Pratnekerja je poimenovanih “Nova Revolucija”. Pratnekerjeva angažiranost v protestih se kaže skozi njegovo aktivistično delovanje na področju umetnosti. V zadnjih mesecih je slikal predvsem proteste.  Prav zaradi njegovega notranjega boja in lastne razočaranosti nad stanjem v državi, so lahko nastale mestoma z ognjem prežete slike (gre za olja na kartonu, lesu in platnu, velikih, najraje metrskih formatov). Ogenj tukaj ne predstavlja le umetnikovega doživljanja ampak poudarja kaos, hitrost in izjemno dinamiko s katero so se dogodki odvijali. Umetnik večinoma uporablja močne odtenke rdeče, rumene ali dramatično violične barve, ki asociirajo na goreče mesto, ali pa na tišino pred  viharjem. Slika “Nova revolucija II” spominja na obdobje francoske julijske revolucije leta 1830 in z njo povezane znamenite slike “Svoboda vodi ljudstvo”, Eugèna Delacroixa. Na delu ni simbolične ženske figure, ki zmagoslavno stoji na truplih premaganih vojakov, a sliko preveva moč anonimnih zastvonoscev, ki strmijo v negotovo prihodnost. Motivi uporabljajo vse aspekte uličnih protestov, od vandala z molotovim koktajlom, gorečih kesonov in policistov v napadu, do naključnega protestnika na kolesu ali zbrane, mirne množice na trgu v “Violični revoluciji”. Umetnik je želel poudariti, da je od mirnih protestov, do policijske intervencije, le korak, s katerim hitro prestopiš “Tanko rdečo linijo” svobode. Omenim naj še delo “Ustavite nasilje”, ki je jasen poziv k mirnim in kulturnim demonstracijam.

IZVEDBA

Virtualno razstavo Nova revolucija je moč spremljati preko brezplačne aplikacije SEKAI CAMERA. Različico za Android mobilne sisteme si lahko naložiteTUKAJ, različico za iOS mobilne sisteme pa TUKAJ. O delovanju same aplikacije obiščite predstavitveno stran podjetja Sekai. Po instalaciji aplikacijo poženite in poglejte skozi kukalo. Kliknite na željeno sliko. Le-ta se bo izrisala v polni velikosti. Ikona s kompasom desno zgoraj vam pokaže lokacijo virtualne slike, smeško levo pa vam nudi osnovne informacije o razstavi. Če v aplikaciji ustvarite svoj profil ( SETUP –> PROF ) lahko objavljene slike tudi komentirate!

Razstavljena dela so umeščena v okolje glede na predstavljene motive. Virtualne slike smo postavljali na mesta, kjer se je upodobljena zgodba dejansko dogajala. Slike so optimalno vidljive na mestu, kjer so umeščene, sicer pa so  vidne po vsej zoni označeni na spodnji karti. Točna pozicija je odvisna tudi od kvalitete GPS sprejemnika vaše naprave.

V mesecu trajanja razstave bomo pripravili tudi Layar bazo podatkov, ki bo povezovala izdane naloge z kraji v mestu, kjer naj bi protestniki zagrešili prestopke. Preizkušamo tudi novi servis Wikitude, ki bo najverjetneje dopolnjeval naše vpise v slovensko wikipedio. Spremljajte novice in preverjajte po mestu.