Razstava 

poloznica.jpg

INSTALACIJA ZID

KONCEPT

‘Zid’ je projekt, ki je nastal kot ena izmed posledic slovenskih demonstracij, natančneje dogodka ‘Gremo gor Maribor’, ki se je odvijal 4.2.2013 v prostorih Mestne občine Maribor. Na njem je preko 45 državljanov zaradi javnega izražanja svojega mnenja od represivnih organov prejelo plačilne naloge kot kazen za državljansko nepokorščino. Pobudnik projekta je skupina 29.oktober, Zavod Udarnik omogoča izvedbo, razstavo pa podpirajo tudi CAAP in iniciativa Mestni zbor ter platformi ’28.pripornik’ in ‘Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora’, vzpostavljeni na družbenem omrežju Facebook. Ob tem projektu želijo organizatorji, ki jih zastopata Zavod Udarnik in skupina 29.oktober, opozoriti predvsem na nesprejemljivost tovrstnega sankcioniranja in v ta namen pozivajo vse prejemnike plačilnih nalogov z dogodka ‘Gremo gor Maribor’ in drugih slovenskih vstaj v lanskem in letošnjem letu, da prinesejo prejete plačilne naloge in jih namenijo projektu, posvečenemu mariborskim protestniškim aktivnostim. Plačilne naloge in spremne dopise organizatorji sprejemajo vse do petka, 22. marca 2013, vsak dan od 14. do 20. ure v Kinu Udarnik. Zbrani plačilni nalogi bodo vključeni v razstavni projekt, prisoten tudi na spletnem naslovu www.gremogor.si, ki se po 22. marcu 2013 nadaljuje v spletni različici in nadgrajuje z razširitvijo zbiranja vseh plačilnih nalogov, izdanih v celotem časovnem okviru demonstracij v Sloveniji, torej od novembra 2012 naprej.

Instalacija Zid je ob otvoritvi v Kinu Udarnik, pravzaprav v fazi nastajanja, saj bodo odločilne dele razstave prinesli obiskovalci (državljani) sami. Predmeti instalacije so izdane kazni na vseh vstajah v Sloveniji. Dokumenti represije so razstavljeni na Zidu, ki državi nikakor ne more biti v ponos in jo že s samo prisotnostjo opominja na absurdno situacijo protestnikov. Tudi zato bo pomemben del projekta, v času razstave, sestaviti apel predsedniku države in novi vladi, da se kazni razveljavijo. Preprosta, a zgovorna instalacija vrvi vpetih na nateznike z vstavljenimi plačilnimi nalogi, je priložnost za vse “kaznovane”, da oddajo svoje breme na Zid, ki ga tukaj lahko razumemo kot bariero med koruptivnimi privilegiranimi posamezniki in narodom, oziroma kot vztrajanje posameznikov na svojem stališču, saj se razmere niso spremenile. Postavitev pa hkrati uporablja povezovalno simboliko zastave – pojem enakopravnosti vseh državljanov – saj so vrvi v barvah slovenske zastave. Ko se bo razstava zaključila, bodo kazni predane v trajno hrambo Muzeju narodne osvoboditve Maribor, kjer zbirajo vse materiale (transparente, plakate, fotografije, posnetke …) povezane z vsemi slovenskimi vstajami.

 

Razstava je le ena od možnosti, kako se kreativno lotiti mehanizmov represivnih organov in ustvariti novo platformo za bolj zdravo politično teorijo in prakso. V nastajanju sta namreč iniciativi za zbiranje denarja, s katerima bi se del kazni lahko odplačal. Prva t.i. “crowdfunding” stran je www.rally.org/Maribor, ki je namenjena zbiranju denarja za vstajniške skupine, druga iniciativa bo potekala preko znane strani www.kapipal.com, sicer namenjena finaniranju sodobnih umetniških in družbenih projektov.

IZVEDBA

Postavitev sama teži k enostavnosti, je namerno malce grobo postavljena; tako kaže, da smo na začetku projekta in zbiranja. Konstrukcija Zidu je narejena iz vzporedno vezanih vrvi v barvah slovenske zastave. Eksponati so vpeti v vrvi. Zametek bodočega lučnega koncepta je nakazan s tremi še nefokusiranimi projektorji, ki svetijo rdeče, modro in belo na sam zid. Postavitev sta sooblikovala oblikovalec svetlobe Beno Kocbek in mariborski umetnik Borut Popenko, sicer specialist za instalacije. Začetne fotografije ob Zidu so delo Almire Čatović, Boštjana Laha, Marka Pigaca in Miloša Vujinovića. Od otvoritvenega dneva naprej je del razstave tudi kocka, ki jo je prispeval anonimen obiskovalec.  V času trajanja razstave bomo na Zid dnevno dodajali nove eksponate, fotografije in zapise, ki nam jih bodo prinašali obiskovalci.

Zbrani eksponati so na ogled na podstrani Tiskovine!

1.jpg

VSTAJNIŠKA POEZIJA: GREGOR KOSI

izem

Kakšne jate smo vzgojili

Pavšale kljuvajo in le na roko

Kakšne jate smo vzgojili

Plasirati in še enkrat plasirati

Njihovo je       edini slogan

Kakšne jate smo vzgojili

Pravijo da se je včasih

Veliko hitreje zaključevalo

Kakšne jate smo vzgojili

porivajo naprej nazaj

za lažje razplodilo

kosi1.jpg
kosi2.jpg

vsake oči imajo svojega valjarja

tlakovanje pa               sistemsko

imamo rjavčke belčke kalčke balkančke

imamo potoke ki kljub zadrževanju tečejo k izlivu

imamo razprodaje po novem letu in vmes kakšne akcije

imamo cvetober mladih in srednjemladih umsko skoraj zmožnih

imamo en kup nekoč bravur danes razvalin ki se jih podarja kapitalu

imamo plešavost velikoočnost in nagrade za najlepše urejeno očetnjavo

imamo seveda imamo zamaščene stezosledce in javnomnenjske glej stremuhe

imamo levičarje ki salutirajo z desno roko in desničarje ki se zadovoljujejo z levo

ampak naj nas ne zavede                                               v ozadju vsega so gotovo komunisti

kosi3.jpg

Časo(po)tezno levičarjenje

Koliko odprtosti in vključevanja potrebuješ

Da utrdiš svojo neformalno strukturo         ?

Sesljaj cmokaj

Lokaj mlado kri

zbiralec bodi

 

Več na http://zavodiskra.wordpress.com/2013/03/11/tako-tako-vstajnisko/


VSTAJNIŠKA POEZIJA: SIMONA KOPINŠEK

simona1.jpg
simona2.jpg

B(l)ack to light

Ponavljanja so preživeta

pomislim, ko želim z besedami

krajšati razdalje

prečkati nevidne ceste,

kjer prehod zahteva

oprijemanje angelske dlani...

A čas ljubi druge bolj

kakor sebe in po tem

je soroden ljudem.

Bojim se le še njihove

neprekinjene prijaznosti,

(saj terja budnost,

napoveduje rane,

ko jezik postane

dovolj mehak za lizanje),

in napovedi sončnih dni,

ki jim ni videti konca.

Raje imam sivino.

Pomirja, dopušča.

Sredi napol izgubljenega

dne nebo obarva drugače,

ga odmakne zemlji.

Odmeri prostor za vdih.

Pred večno zadnjim

potopom.

Kdo pravi, da ljudje

nismo iz morja?

Iz morja maternice

(s)tečemo

v eone trenutkov,

raztegujemo možnosti

za preiskovanje teme.

Le včasih,

ko je voda v telesu

z valom neba,

se razpoka zapolni.

Odtenek svetlobe zaboli,

kot v porodnem kanalu.

Danes sem tukaj.

In puščam sled.

simona3.jpg
simona4.jpg

FESHNTEKA: ZID VREDNOT


BRANIMIR RITONJA - PORTRETI PROTESTNIKOV 


DUŠAN BREZOVNIK  - VSTAJA ŠT. ...