RAZSTAVA

INSTALACIJA ZID

KONCEPT

‘Zid’ je projekt, ki je nastal kot ena izmed posledic slovenskih demonstracij, natančneje dogodka ‘Gremo gor Maribor’, ki se je odvijal 4.2.2013 v prostorih Mestne občine Maribor. Na njem je preko 45 državljanov zaradi javnega izražanja svojega mnenja od represivnih organov prejelo plačilne naloge kot kazen za državljansko nepokorščino. Pobudnik projekta je skupina 29.oktober, Zavod Udarnik omogoča izvedbo, razstavo pa podpirajo tudi CAAP in iniciativa Mestni zbor ter platformi ’28.pripornik’ in ‘Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora’, vzpostavljeni na družbenem omrežju Facebook. Ob tem projektu želijo organizatorji, ki jih zastopata Zavod Udarnik in skupina 29.oktober, opozoriti predvsem na nesprejemljivost tovrstnega sankcioniranja in v ta namen pozivajo vse prejemnike plačilnih nalogov z dogodka ‘Gremo gor Maribor’ in drugih slovenskih vstaj v lanskem in letošnjem letu, da prinesejo prejete plačilne naloge in jih namenijo projektu, posvečenemu mariborskim protestniškim aktivnostim. Plačilne naloge in spremne dopise organizatorji sprejemajo vse do petka, 22. marca 2013, vsak dan od 14. do 20. ure v Kinu Udarnik. Zbrani plačilni nalogi bodo vključeni v razstavni projekt, prisoten tudi na spletnem naslovu www.gremogor.si, ki se po 22. marcu 2013 nadaljuje v spletni različici in nadgrajuje z razširitvijo zbiranja vseh plačilnih nalogov, izdanih v celotem časovnem okviru demonstracij v Sloveniji, torej od novembra 2012 naprej.

 

Instalacija Zid je ob otvoritvi v Kinu Udarnik, pravzaprav v fazi nastajanja, saj bodo odločilne dele razstave prinesli obiskovalci (državljani) sami. Predmeti instalacije so izdane kazni na vseh vstajah v Sloveniji. Dokumenti represije so razstavljeni na Zidu, ki državi nikakor ne more biti v ponos in jo že s samo prisotnostjo opominja na absurdno situacijo protestnikov. Tudi zato bo pomemben del projekta, v času razstave, sestaviti apel predsedniku države in novi vladi, da se kazni razveljavijo. Preprosta, a zgovorna instalacija vrvi vpetih na nateznike z vstavljenimi plačilnimi nalogi, je priložnost za vse “kaznovane”, da oddajo svoje breme na Zid, ki ga tukaj lahko razumemo kot bariero med koruptivnimi privilegiranimi posamezniki in narodom, oziroma kot vztrajanje posameznikov na svojem stališču, saj se razmere niso spremenile. Postavitev pa hkrati uporablja povezovalno simboliko zastave – pojem enakopravnosti vseh državljanov – saj so vrvi v barvah slovenske zastave. Ko se bo razstava zaključila, bodo kazni predane v trajno hrambo Muzeju narodne osvoboditve Maribor, kjer zbirajo vse materiale (transparente, plakate, fotografije, posnetke …) povezane z vsemi slovenskimi vstajami.

 

Razstava je le ena od možnosti, kako se kreativno lotiti mehanizmov represivnih organov in ustvariti novo platformo za bolj zdravo politično teorijo in prakso. V nastajanju sta namreč iniciativi za zbiranje denarja, s katerima bi se del kazni lahko odplačal. Prva t.i. “crowdfunding” stran je www.rally.org/Maribor, ki je namenjena zbiranju denarja za vstajniške skupine, druga iniciativa bo potekala preko znane strani www.kapipal.com, sicer namenjena finaniranju sodobnih umetniških in družbenih projektov.

IZVEDBA

Postavitev sama teži k enostavnosti, je namerno malce grobo postavljena; tako kaže, da smo na začetku projekta in zbiranja. Konstrukcija Zidu je narejena iz vzporedno vezanih vrvi v barvah slovenske zastave. Eksponati so vpeti v vrvi. Zametek bodočega lučnega koncepta je nakazan s tremi še nefokusiranimi projektorji, ki svetijo rdeče, modro in belo na sam zid. Postavitev sta sooblikovala oblikovalec svetlobe Beno Kocbek in mariborski umetnik Borut Popenko, sicer specialist za instalacije. Začetne fotografije ob Zidu so delo Almire Čatović, Boštjana Laha, Marka Pigaca in Miloša Vujinovića. Od otvoritvenega dneva naprej je del razstave tudi kocka, ki jo je prispeval anonimen obiskovalec.  V času trajanja razstave bomo na Zid dnevno dodajali nove eksponate, fotografije in zapise, ki nam jih bodo prinašali obiskovalci.

Zbrani eksponati so na ogled na podstrani Tiskovine!

Klik na sliko spodaj vas popelje v virtualno predstavitev instalacije. Za normalen ogled morate imeti nameščen flash player.  

 

VIRTUALNA RAZSTAVA NOVA REVOLUCIJA

KONCEPT

18 slik mariborskih vstaj akademskega slikarja Gregorja Pratnekerja je poimenovanih “Nova Revolucija”. Pratnekerjeva angažiranost v protestih se kaže skozi njegovo aktivistično delovanje na področju umetnosti. V zadnjih mesecih je slikal predvsem proteste.  Prav zaradi njegovega notranjega boja in lastne razočaranosti nad stanjem v državi, so lahko nastale mestoma z ognjem prežete slike (gre za olja na kartonu, lesu in platnu, velikih, najraje metrskih formatov). Ogenj tukaj ne predstavlja le umetnikovega doživljanja ampak poudarja kaos, hitrost in izjemno dinamiko s katero so se dogodki odvijali. Umetnik večinoma uporablja močne odtenke rdeče, rumene ali dramatično violične barve, ki asociirajo na goreče mesto, ali pa na tišino pred  viharjem. Slika “Nova revolucija II” spominja na obdobje francoske julijske revolucije leta 1830 in z njo povezane znamenite slike “Svoboda vodi ljudstvo”, Eugèna Delacroixa. Na delu ni simbolične ženske figure, ki zmagoslavno stoji na truplih premaganih vojakov, a sliko preveva moč anonimnih zastvonoscev, ki strmijo v negotovo prihodnost. Motivi uporabljajo vse aspekte uličnih protestov, od vandala z molotovim koktajlom, gorečih kesonov in policistov v napadu, do naključnega protestnika na kolesu ali zbrane, mirne množice na trgu v “Violični revoluciji”. Umetnik je želel poudariti, da je od mirnih protestov, do policijske intervencije, le korak, s katerim hitro prestopiš “Tanko rdečo linijo” svobode. Omenim naj še delo “Ustavite nasilje”, ki je jasen poziv k mirnim in kulturnim demonstracijam.

 

IZVEDBA

Virtualno razstavo Nova revolucija je moč spremljati preko brezplačne aplikacije SEKAI CAMERA. Različico za Android mobilne sisteme si lahko naložiteTUKAJ, različico za iOS mobilne sisteme pa TUKAJ. O delovanju same aplikacije obiščite predstavitveno stran podjetja Sekai. Po instalaciji aplikacijo poženite in poglejte skozi kukalo. Kliknite na željeno sliko. Le-ta se bo izrisala v polni velikosti. Ikona s kompasom desno zgoraj vam pokaže lokacijo virtualne slike, smeško levo pa vam nudi osnovne informacije o razstavi. Če v aplikaciji ustvarite svoj profil ( SETUP –> PROF ) lahko objavljene slike tudi komentirate!

 

 

 

 

 

 

Razstavljena dela so umeščena v okolje glede na predstavljene motive. Virtualne slike smo postavljali na mesta, kjer se je upodobljena zgodba dejansko dogajala. Slike so optimalno vidljive na mestu, kjer so umeščene, sicer pa so  vidne po vsej zoni označeni na spodnji karti. Točna pozicija je odvisna tudi od kvalitete GPS sprejemnika vaše naprave.

V mesecu trajanja razstave bomo pripravili tudi Layar bazo podatkov, ki bo povezovala izdane naloge z kraji v mestu, kjer naj bi protestniki zagrešili prestopke. Preizkušamo tudi novi servis Wikitude, ki bo najverjetneje dopolnjeval naše vpise v slovensko wikipedio. Spremljajte novice in preverjajte po mestu.

 

VSTAJNIŠKA POEZIJA: GREGOR KOSI

 

 

izem

Kakšne jate smo vzgojili

Pavšale kljuvajo in le na roko

Kakšne jate smo vzgojili

Plasirati in še enkrat plasirati

Njihovo je       edini slogan

Kakšne jate smo vzgojili

Pravijo da se je včasih

Veliko hitreje zaključevalo

Kakšne jate smo vzgojili

porivajo naprej nazaj

za lažje razplodilo

 

vsake oči imajo svojega valjarja

tlakovanje pa               sistemsko

imamo rjavčke belčke kalčke balkančke

imamo potoke ki kljub zadrževanju tečejo k izlivu

imamo razprodaje po novem letu in vmes kakšne akcije

imamo cvetober mladih in srednjemladih umsko skoraj zmožnih

imamo en kup nekoč bravur danes razvalin ki se jih podarja kapitalu

imamo plešavost velikoočnost in nagrade za najlepše urejeno očetnjavo

imamo seveda imamo zamaščene stezosledce in javnomnenjske glej stremuhe

imamo levičarje ki salutirajo z desno roko in desničarje ki se zadovoljujejo z levo

ampak naj nas ne zavede                                               v ozadju vsega so gotovo komunisti

 

 

Časo(po)tezno levičarjenje

Koliko odprtosti in vključevanja potrebuješ

Da utrdiš svojo neformalno strukturo         ?

Sesljaj cmokaj

Lokaj mlado kri

zbiralec bodi

 

 

Več na http://zavodiskra.wordpress.com/2013/03/11/tako-tako-vstajnisko/

 

VSTAJNIŠKA POEZIJA: SIMONA KOPINŠEK

 

 

B(l)ack to light

Ponavljanja so preživeta
pomislim, ko želim z besedami
krajšati razdalje
prečkati nevidne ceste, 
kjer prehod zahteva 
oprijemanje angelske dlani...
A čas ljubi druge bolj 
kakor sebe in po tem
je soroden ljudem.
Bojim se le še njihove
neprekinjene prijaznosti, 
(saj terja budnost, 
napoveduje rane,
ko jezik postane
dovolj mehak za lizanje),
in napovedi sončnih dni, 
ki jim ni videti konca.
Raje imam sivino.
Pomirja, dopušča.
Sredi napol izgubljenega 
dne nebo obarva drugače,
ga odmakne zemlji.
Odmeri prostor za vdih.
Pred večno zadnjim
potopom.
Kdo pravi, da ljudje
nismo iz morja?
Iz morja maternice 
(s)tečemo 
v eone trenutkov,
raztegujemo možnosti
za preiskovanje teme.
Le včasih,
ko je voda v telesu
z valom neba, 
se razpoka zapolni.
Odtenek svetlobe zaboli,
kot v porodnem kanalu.
Danes sem tukaj. 
In puščam sled.

 

 

FESHNTEKA: ZID VREDNOT

 

 

 

 

 

BRANIMIR RITONJA - PORTRETI PROTESTNIKOV 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUŠAN BREZOVNIK  - VSTAJA ŠT. ...