Rajzefiber: Festival sprehodov - Graffiti


Izdelava Maribor Graffiti zemljevida in sprehoda za Rajzefiber: Festival sprehodov 2018FESTIVAL SPREHODOV 

22. marec ob 15:15, start pred Rajzefiber, Gosposka ulica, Maribor

Maribor včasih nekoliko sramežljivo skriva svoje zgodbe, prostore, ljudi in svojo kulturno dediščino. Na Festivalu sprehodov bomo premagali sramežljivost in vas povabili na doživetja, ki vam jih pripravljamo skupaj z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje, posamezniki, gostinci, organizacijami in ostalimi akterji v mestu. 

V treh dneh zgoščenega programa vam bomo predstavili aktualno ponudbo kar 28 sprehodov in doživetij mesta, raziskovali stanje kulturnega turizma in dediščine v mestu v sklopu pogovorov ter povezali razpršene glave mesta v velike mestne “možgane” s pomočjo hekatona na temo “Lov na Kulturno dediščino mesta”. Slednja bo omogočila skupno razvijanje in zasnovo ideje udeležencem, ki prihajajo iz najrazličnejših strok in sektorjev ter tako zagotavljajo kvaliteto rezultata. 

Pridružite se nam in doživite Maribor, podajte se v odkrivanje njegove zgodovine, razvajate svoje brbončice s tradicionalnimi okusi, spoznajte bogato kulturno dediščino ali njegovo mlado, razigrano in kreativno urbano stran. Popeljali vas bomo skozi stranske ulice Maribora, v njegovo podzemlje ali pa na strehe hiš in vam predstavili Maribor, kot ga vidimo mi.

Grafite štejemo k obrobnim umetnostim, uvrščamo jih v »street art« umetnost. Gre za umetnost z obrobja, ki svoje izrazne možnosti realizira na ulici, največkrat pa svoje slikarsko platno najde v degradiranih koščkih mesta, v mnogih neizkoriščenih ostankih industrijske in vojaške preteklosti, pa tudi poražencih kapitalistične dirke. Gre za prisvajanje in ponovno oživljanje zavrženih, zanemarjenih objektov. S kulturnim prebujanjem Maribora pod vseobsegajočim sloganom Maribor is The Future so mnogi objekti, ki so danes prepuščeni razpadu, postali slikarska platna za dinamično mariborsko ulično umetnost. Potrebno se je treba zavedati fluidnosti in nestanovitnosti tega medija, kar sta tudi njegovi temeljni značilnosti. Določeni grafiti postanejo del urbane vedute mesta, se vcepijo v miselnost in ponotranjeni zemljevid prebivalcev mesta. Grafiti kot so »Oko za oko – pasta za zobe« pod mariborskim Starim mostom definirajo celotno generacijo prebivalstva tako s svojo sporočilno vrednostjo, kot z vizualno podobo in likovno rešitvijo. Virtualnem fotografskem "sprehodu" po fotografijah Igorja Unuka, v katerih je dokumentiral mariborske grafite, bo pod okriljem Festivala sprehodov v petek, 23. marca 2018, sledil grafiterski sprehod po izbranih mariborskih grafitih v središču mesta, v trajanju 45 minut.

Vodita in pripovedujeta: Igor Unuk in Tanja Cvitko.


 
28828736_2046905558885652_7989592613670617648_o.jpg