Časovnica projekta 

 

December 20, 2013

Mariborec III

Tretja številka Mariborca, protestniškega časopisa 29.oktobra!

Link do extras…


December 4, 2013

VIDEO - Gotof Sn a.k.a. Gotof Si - Jerry Mažgon

Free download mp3: https://soundcloud.com/jerrymb/gotof-...

Glasba in Besedilo: Jerry Mažgon
Producent: Jernej Mažgon - Jerry 
Glasbena produkcija: Tadej Tratnik
Snemano: Studio Glas Podzemlja 
Aranžma: Jernej Mažgon in Tadej Tratnik 
Miksanje: Tadej Tratnik - Tadiman 
Mastriranje: Danilo Ženko 
Video in montaža: Igor Unuk 
uporaba posnetkov: MBHC Report, Aljaž Sedovšek Photography, Studio LEGEN, osebni arhiv Igor Unuk, policijski dokazi, YouTube uporabnik "backpackcam"


November 18, 2013

Vstajniški dnevnik - Franc Trček

Franc Nespodobni Trček - Vstajniški dnevnik ; nekaj odlomkov

Link do extras…


November 13, 2013

Gotof Sn a.k.a. Gotof Si

Napovedujemo novi videospot in pesem posvečeno mariborskim protestom 2012.

Jerry Mažgon - Gotof sn a.k.a. Gotof si


November 10, 2013

Mariborec II

Druga številka Mariborca, protestniškega časopisa 29.oktobra!

Link do extras…


Oktober 13, 2013

Mariborec

Z veseljem dodajamo na stran prvo številko Mariborca, protestniškega časopisa 29.oktobra!

Link do extras…


Avgust 28, 2013

Delitev denarja za plačilne naloge objavljene na Zidu Gremo Gor v Udarniku

Vsako sredo od danes, 28.8.2013 do vključno zadnje srede v septembru (25.9.2013) od 19.00 do 20.00 v Infopeki, Pekarna Maribor. Za tiste, ki do takrat ne bodo prevzeli denarja, niti se ne bodo nedvoumno izjasnili glede donacije denarja, se smatra, da se denarju odrečejo v korist Sklada za kazni Društva.

V prilogi je seznam nalogov, ter seznam, dopolnjen z izračunanimi % in zneski izplačil. Nalogi in zneski so takšni kot so navedeni - ne glede na morebiti že plačane naloge, polovično plačane naloge in naloge v postopku pritožb.

_psi8177.jpg

Še na hitro o zneskih: Udarnik je zbral 866,15 EUR, Društvo 29.O pa v okviru celotne prireditve Gremo Gor 508,06 EUR.

Ker se vsi med seboj ne poznamo po imenih, na FB pa tudi nimamo vsi svojih pravih imen, prinesite s seboj kak dokument za identifikacijo (da se izgonemo morebitnim zapletom) ... če boste prevzeli denar za koga drugega, pa še pooblastilo od le-tega.
Denarju se lahko tudi odrečete v korist Dobrodelnega sklada Društva ali v korist Sklada za kazni Društva - podpisali boste izjavo.


Pri morebitnih kasnejših plačilih kazni s strani Društva (iz Sklada za kazni) se bodo le-te plačevale v skladu s pravilnikom Društva - dvojno izplačilo za isto kazen ne bo možno.

Zavod Udarnik in društvo 29. oktober


Maj 17, 2013

Podiranje razstave

Razstavo v Kinu Udarnik smo razstavili. Napovedujemo prilagojeno postavitev na občini. Jeseni....


Maj 15, 2013

Dražba

V Kinu Udarnik je potekala dražba likovnih del Gregorja Pratnekerja z vstajniško tematiko. Polovica zbranega denarja gre za nemane poplačila kazni, ki so jih vstajniki prejeli v času akicje Gremo gor, Maribor! ki je bila v prostorih Mestne občine Maribor udejanjena 4. februarja.
Razstavljene kazni je mogoče videti v prostorih Udarniku v inštalaciji Zid in se seli na Mestno občino Maribor.

_psi1472.jpg

“Prodali smo štiri (4) slike akademskega slikarja magistra Gregorja Pratnekerja. Slike so pristale v dobrih rokah, celoten izkupiček dražbe je 1700 evrov, za plačilo položnic je tako namenjenih 850 evrov. Akcija zbiranja denarja za plačilo položnic se nadaljuje v naslednjih dneh preko spletne prodaje del; razstava Gremo gor, Maribor v Kinu Udarnik se podira in seli na Mestno občino Maribor, kamor tudi spada! Pripravljam tudi katalog in zajeten sklep projekta. Maribor gre GOR!” je pojasnil idejni vodja Igor Unuk.

Sliko “Gotof je!” je kupila soproga župana dr. Andreja Fištravca Irena Polak Fištravec (525 evrov), ki pravi, da jo bo imel župan v svoji pisarni v uk in poduk; “Podiranje zidu” je za 400 evrov kupil filozof dr. Boris Vezjak, ki je v šali pojasnil, da bo visela v spalnici; svetovalec župana za družbene dejavnosti Gregor Kosi je za 425 evrov kupil sliko “Tanka rdeča črta”, ki jo bo imel v službeni pisarni, Ivana Unuk pa je za 350 evrov kupila sliko “Nova revolucija II.”


Maj 9, 2013

Koncert Dežurni krivci

Koncert Dežurni krivci, predskupina Tadej Vesenjak

IMG_6748.jpeg

Maj 6, 2013

Bogdan Čobal daruje sliko za prihajajočo dražbo

Bogdan Čobal, priznani mariborski akademski slikar je za dražbo daroval sliko Kurentova smrt. 


April 29, 2013

Pogovor z novinarjem Anselmom Weidnerjem iz Worldwide radio

 Pogovor z novinarjem Anselmom Weidnerjem iz Worldwideradia, glede aktualne in pretekle situacije v mestu. V Kinu Udarnik pred instalacijo Zid.  

IMG_6482.jpeg

April 26, 2013

Portreti protestnikov

Instalaciji dodajamo portrete protestnikov, delo fotografskega mojstra Branimirja Ritonje.


April 25, 2013

Jerry in Dani protestniški koncert

Jerry in Dani na protestniškem koncertu v Kinu Udarnik ob instalaciji Gremo gor Maribor. Predskupina je bil Tadej Vesenjak, after je rolal DJ Sanjin


April 10, 2013

Dodajanje dokumentacije v instalacijo

Na steno instalacije ZID smo dodali javne pozive skupin Skupaj za Maribor, Zofijini ljubimci, Kreativne sekcije Caapa in  kritične zapise mariborskega filozofa Andreja Adama o mariborskih dogodkih.

IMG_6016.jpg

April 5, 2013

Protest pred občino, obisk VLV

Pred občino je potekal nov protest proti mestnemu svetu z jasno zahtevo po odstopu le tega. Obiskali so nas predstavniki skupine VLV - Vseslovenska ljudska vstaja, ki so nas podprli na protestu,  ter naredili protestno kolonu po mestu.


Marec 23, 2013

Otvoritev razstave - dr. Andrej Fištravec

Otvoritev razstave - Tadej Vesenjak

Posnetek z otvoritve razstave – Tadej Vesenjak, Špricarmen


Marec 22, 2013

Razstava je odprta

RAZSTAVA GREMO GOR MARIBOR JE USPEŠNO ODPRTA, vabljeni na ogled, vsak dan med 14. in 20. uro v Kino Udarnik! Poročilo z otvoritve MP Produkcija – klik za ogled galerije!


Marec 18, 2013

Obvestilo za širšo javnosti – povzetek tiskovne konference

Obvestilo za širšo javnosti – povzetek tiskovne konference v Kino Udarnik, 18.3.2013

Zbiranje plačilnih nalogov z dogodka ‘Gremo gor Maribor’ kot del razstavnega projekta – Plačilni nalogi bodo vključeni v razstavo in po njej oddani v trajno hrambo Muzeju NO Maribor

‘Zid’ je projekt, ki je nastal kot ena izmed posledic slovenskih demonstracij, natančneje dogodka ‘Gremo gor Maribor’, ki se je odvijal 4.2.2013 v prostorih Mestne občine Maribor. Na njem je preko 45 državljanov zaradi javnega izražanja svojega mnenja od represivnih organov prejelo plačilne naloge kot kazen za državljansko nepokorščino. Pobudnik projekta je skupina 29.oktober, Zavod Udarnik omogoča izvedbo, razstavo pa podpirajo tudi CAAP in iniciativa Mestni zbor ter platformi ’28.pripornik’ in ‘Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora’, vzpostavljeni na družbenem omrežju Facebook. Ob tem projektu želijo organizatorji, ki jih zastopata Zavod Udarnik in skupina 29.oktober, opozoriti predvsem na nesprejemljivost tovrstnega sankcioniranja in v ta namen pozivajo vse prejemnike plačilnih nalogov z dogodka ‘Gremo gor Maribor’ in drugih slovenskih vstaj v lanskem in letošnjem letu, da prinesejo prejete plačilne naloge in jih namenijo projektu, posvečenemu mariborskim protestniškim aktivnostim. Plačilne naloge in spremne dopise organizatorji sprejemajo vse do petka, 22. marca 2013, vsak dan od 14. do 20. ure v Kinu Udarnik. Zbrani plačilni nalogi bodo vključeni v razstavni projekt, prisoten tudi na spletnem naslovuwww.gremogor.si, ki se po 22. marcu 2013 nadaljuje v spletni različici in nadgrajuje z razširitvijo zbiranja vseh plačilnih nalogov, izdanih v celotem časovnem okviru demonstracij v Sloveniji, torej od novembra 2012 naprej.

Razstavni projekt ‘Zid’ se uradno odpre v petek, 22. marca 2013 ob 19. uri v Kinu Udarnik s predstavitvijo instalacije nalogov in virtualno razstavo slik ‘Revolucija’ mariborskega akademskega slikarja Gregorja Pratnekerja, ki je prispeval slike s tematiko mariborske revolucije. Del razstavnega projekta so tudi fotografije, projekcije in video zapisi, dokumentarno gradivo in medijski zapisi z mariborskih protestov. Virtualno razstavo Revolucija bo mogoče spremljati preko spletnih aplikacij Layar in Sekai camera, na mobilnih napravah z operacijskimi sistemi iOS in Android.

Z otvoritvijo instalacije velja tudi poziv zainteresirani javnosti, da v mesecu dni postavitve instalacije in po njej pomaga pri izvajanju projekta. V času postavitve razstave ‘Zid’ od 22. marca do 19. aprila 2013 v Kinu Udarnik sprejemajo vse plačilne naloge, izdane med 2.11.2012 in 9.3.2013 zavoljo demonstracij in vstajniškega gibanja v Sloveniji. Plačilne naloge bodo organizatorji sproti dodajali v razstavno gradivo instalacije, po zaključku projekta pa bodo predani Muzeju NO v trajno hrambo.

V času trajanja razstavnega projekta ‘Zid’ organizatorji pozivajo zainteresirano javnost, da se vključi v projekt, in ponujajo možnost zainteresiranim skupinam in posameznikom, društvom, iniciativam, odborom, vladnim in nevladnim organizacijam, da prispevajo k dialogu in v razstavnih prostorih priredijo debate, okrogle mize, predavanja in druge happeninge na temo političnega aktivizma ali lokalnih političnih zadev. Za obveščanje javnosti in zbiranje materialov je odprt spletni blog na naslovu www.gremogor.si , kjer bodo dnevno objavljene dopolnitve gradiva in druge novosti. Preko bloga in več spletnih strani na omrežju Facebook organizatorji tudi zbirajo avdiovizualno in drugo medijsko gradivo o dogajanju med protesti. Organizatorji še posebej vabijo fotografe, snemalce, naključne reporterje, da pripravijo in posredujejo morebitne materiale za objavo. Eden ključnih ciljev razstavnega projekta ‘Zid’ je med drugimi tudi urejena spletna baza podatkov in večmedijskih vsebin, časopisnega in drugega medijskega poročanja o vseh slovenskih protestih in družbenem dogajanju, povezanem z njimi.

‘Zid’ je projekt v nastajanju, katerega namen je realni prikaz protestniškega gibanja v Sloveniji v pričujočem časovnem trenutku in vzpostavitev dialoga med različnimi interesnimi skupinami in društvi. Pomembno je poudariti, da razstavni projekt ‘Zid’ ni obremenjen s politiziranjem, zato se projektne aktivnosti začenjajo po volilni nedelji za nadomestnega župana. Organizatorji projekta namreč menijo, da bodo sociološke, zgodovinske in politične analize, ki jih bo projekt omogočil, pomembno vplivale na razumevanje družbene resničnosti v Sloveniji. Projekt ‘Zid’ vsekakor želi tudi pokazati, da je z aktivističnim angažiranjem mogoče priti do boljše družbene ureditve. Nenazadnje je bilo občanom Maribora omogočeno – tudi zavoljo protestnikov – na nadomestnih volitvah izbirati med županskimi kandidati, ki niso osumljeni korupcije.

Hvala za podporo in vabljeni na otvoritev razstave!


Marec 16, 2013

Protestna izjava uredništva Časopisa za kritiko znanosti

Protestna izjava uredništva Časopisa za kritiko znanosti

Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo odločno protestira zaradi aretacije in priprtja štirih udeležencev t. i. 4. vseslovenski vstaji, 9. marca 2013. Med njimi je bil tudi član uredništva Časopisa za kritiko znanosti.

Že drugič v dobrem mesecu dni (4. februarja v Mariboru, 9. marca v Ljubljani) je policija uporabila ostre represivne ukrepe proti našim sodelavcem ter članom uredništva, ki se udeležujejo protestov. Zadnja nasilna aretacija in nekajurno pridržanje se je zgodilo potem, ko so se protestniki začeli razhajati in ko razloga za tako pretirano dejanje preprosto ni bilo.

Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti poziva policijo in politični razred, da takoj prenehata podpirati, ukazovati in izvajati represivne akcije (denarne kazni, udarci, pripori), ki so, kot kaže, postale obvezne spremljevalke protestov v državi. Policijsko nasilje ne more biti (in tudi nikoli ni bilo) učinkovito sredstvo za pomiritev razmer v državi; nasilje lahko sproži zgolj večji val nasilja in še srditejši odpor. Zato upravičeno pričakujemo, da policija in sodstvo prenehata svoje dejavnosti usmerjati v nadzorovanje, kaznovanje in ustrahovanje ljudi, katerih protesti proti sistematični razgradnji in uničevanju skupnega ter razlaščanju in siromašenju ljudi danes ni samo legitimen, temveč je nujen izraz državljanskega dostojanstva. Tako od policije kakor tudi političnega razreda v državi pričakujemo, da začnejo delovati v prid ljudi in skupnega in ne zoper njih.

Nasvidenje na 5. ljudski vstaji.

uredništvo Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo zanj: Nina Kozinc v. d. odgovorne urednice


Marec 16, 2013

Tiskovna konferenca

V ponedeljek 18.3.2013 ob 13 uri  bo v prostorih Kina Udarnika tiskovna konferenca, posvečena najavi dogodka Gremo gor Maribor in instalacije Zid. Vabljeni!